Rö IK - Rånäs IF 2-2

På lördagen den 30:e April klockan 14.00 sparkades seriepremiären i Div 6 Östra igång på tjongavallen i Rö dit cirka 80 personer hade vallfärdat för att se Rö IK ta emot ett optimistiskt och taggat bortalag i form av Rånäs IF. Det var två a-lag som var taggade och ville självklart vinna premiären, men man hade olika sätt att se på hur fotboll ska spelas. Detta var märkbart från start men blev tydligare ju längre matchen led.

Bilder från uppvärmningen:















Stundens allvar hade aldrig riktigt lagt sig ju mer tiden vandrade mot att slå matchstart, man var glad och tyckte det skulle vara kul med seriespel igen. Coach Aldrin Cavalheiro höll strax innan matchstart ett magiskt tal, i vilket han ville greppa tag om varje individs inre glöd/hjärta och få det att bulta och slå, att slita sig loss och vilja vinna. Han lyckades. Talet slog Al Pacinos ökända tal ifrån filmen "Any Given Sunday" med hästlängder. (http://www.youtube.com/watch?v=WO4tIrjBDkk)

Tyvärr fick jag inte med det på video, ståpälsen var genuin.


(Bilden är tagen strax innan det magiska talet. Spelarna gick från närvaro till full fokusering och galen inställning inom loppet av någon minut.)

Från omklädningsrummet gick alla med en sprakande energi som flödade igenom hela kroppen efter det inspirerande pepp-talket. Man samlade laget i en ring och förklarade att nu ska vi göra det här tillsammans.





Avspark.
Avspark! Så var Division 6 Östra äntligen igång på ett soligt tjongavallen.

Efter bara 2-3 minuter in i matchen fick Sebastian Welknert tag i bollen via ett fint inspel och kunde minst lika fint lyfta in bollen i nät bakom en chanslös Rö-målvakt, 0-1 var ett faktum och man fick ståpäls.


(En sannerligen stjärnspäckad avbytarbänk. 100 kilo x 2,05 m Stork, bara en sådan sak.)

Därefter började bombardemanget från Rö's sida, man skickade långt, boll på boll emot Rånäs planhalva och tyvärr funkade det bra som matchen utvecklade sig, i den första halvleken. I en i efterhand omtalad situation så kom en Rö-spelare fri med målvakten Fredik Huhtala emot sig, som den sistnämnda gjorde en klockren räddning på. Han sträckte ut med armarna och räddade bollen som gick ut till en retur som blev ett skott, ett skott som Fredrik lyckades rädda även den. Jag och grabbarna på bänken jublade av lättnad men hörde signalen av domaren som hade en annan åsikt och indikerade att det var straffspark.(!)

Straffsparken var ologisk i och med domarens beslut att ge in för Rö-spelarnas obefogade gnäll från bänkplats, så som jag och laget uppfattade det från bänken. Situationen var sådan att friläget räddades, klockrent på boll från Fredriks sida, men ändå valde domaren beslutet som innebar straff för Rö's del, ett felaktigt beslut enligt mig där och då.

Jag har dock fått höra av en neutral åskådare i efterhand att målvaktens hand ska ha varit runt Rö-spelarens ben strax efter första läget, vilket ledde till en fällning när Rö-spelaren gick efter att fiska upp returen från friläget. Svårt för mig och oss som var på bänken att klargöra vad som egentligen skedde men man får utgå ifrån att domaren gjorde rätt i denna situation om det nu skedde en fällning av Rö-spelaren. Straffen slogs in från straffpunkten, Fredrik slängde sig åt rätt håll men straffen var välplacerad, 1-1.

Rättvist? Knappast!

Domaren hade en avgörande roll i matchen då han gjorde en direkt svag insats. Som domare har man som avsikt att kunna se ALLT som sker på plan, självklart kan man inte göra rätt beslut och se exakt vad som sker i varje situation som ensam domare men i denne domares fall så var han inte uppmärksam alls. Vid en del situationer stod han med ryggen vänd ifrån situationen där kamp om bollen skedde, istället för att följa det spel som pågår. Han hann med att varna Jocke Bergdahl för en fin brytning som var klockren på boll, men han valde istället att plocka upp det gula kortet.

Vid halvtid var det påfyllning av vatten och man försökte att analysera vad man bör förbättra till andra halvlek. Istället för att spela sitt egna spel föll man ofta in i Rö's tjongande och istället för att spela sig ur situationer blev det paniklösningar som ofta ledde till farligheter för Rö. Detta var något man förbättrade i andra halvlek, Rö kom inte loss en enda gång.

Andra halvlek var Rånäs det klart spelförande laget, ju längre matchen led desto mer tippade matchbilden över till vår fördel, men bollen ville inte in. Det ska tilläggas att de riktigt heta chanserna lyste i sin frånvaro, man hade en del farliga hörnor som Crico var nära att trycka i nät men antingen räddade målvakten eller så saknade avslutet lite skärpa.

Rö lyckades få in ett 2-1 mål på frispark efter att solen som tidigare legat i moln valt att komma fram igen och blända Fredrik i mål, en keeper som för dagen saknade keps. Målet är onödigt och hade inte kommit till med keps, det är jag övertygad om. Som tur var fixade undertecknad en super-snygg keps som ökade såväl syn som stil för Fredrik.

Efter underläget vände man matchbilden till sin fördel och Rö sågs aldrig framför mål i syfte att hota Rånäs, istället tryckte Rånäs på för ett kvitteringsmål.

Tony Eriksson drog en frispark från halva plan mot Rö's tätbefolkade straffområde. Trafiken framför mål och målvakt gjorde det omöjligt för keepern att få en hand på bollen och Tony hade kvitterat för Rånäs, 2-2!


(Målskytten för dagen, Tony, är ett vasst vapen på fasta situationer, händer av guld säger vissa.)

I resterande minuter av matchen så tryckte Rånäs på men fick ingen ordning på det spel man vill spela, att spela sig ur situationer längs marken. Intentionerna från backlinje till mittfältet var goda men man lyckades inte riktigt i den sista tredjedelen. Vill gärna se mer avslut och mer timing på löpningarna för att kunna hota bättre i framtiden.

Resultatet stod sig tills att domaren satte visselpipan till munnen och blåste av, seriepremiären hade slutat i 1 poäng.

Jag tänkte dela ut ett diplom i form av "dagens stolpskott":

Rö-tränaren, som vinkade tvärtemot vad sanningen i själva verket var i varje situation, allt för att gynna Rö. Öppna ögonen och var ärlig är ett tips inför framtiden, ärlighet finns uppenbarligen inte i dennes uppslagsverk.

Summering:

Denna match visar på att det finns saker som kan bli bättre, men även de positiva saker som vi har utvecklat. Vi har ett tightare lag, som stundtals faller utanför ramen men som i sina bästa stunder idag håller ihop laget väl, det gäller bara att träna för att få laget att bli en maskin som bara maler på hela tiden, en enhet som är oerhört jobbig att möta. Idag var vi inte riktigt där, ibland är vi för isärdragna, men vi visade stundtals vad vi kan, och det bådar gott inför framtiden. Nu gäller det att jobba hårt för det på varje träningstillfälle, att få alla lagdelar att samarbeta och producera poäng framåt samt hålla tätt bakåt, för att i slutändan kunna konstatera att vi gjorde jobbet för att utvecklas till det vi hade som mål, att bli ett riktigt starkt lag som inte viker ner sig.


In Aldrin & Fernando we trust!

/Felix

Inför premiären, nu kör vi!

Det närmar sig seriepremiär av A-lags-serien Div 6 Östra. Matchen spelas borta i Rö mot Rö IK.

En seriepremiär är alltid viktig då man får svar på de frågor man ställer gentemot motståndarlagets olika delar, vågar vi och vill vi vinna? Var ligger vi i fas med var vi vill vara kvalitéts- men också utvecklingsmässigt?

Svaret är självklart, grabbarna har sett taggade ut och på lördag är det 3 poäng som gäller!

Torsdagens träning bestod av fullt fokus inför lördagens premiär. Tankar inför matchen är att laget har sett bra ut på träning, pigga ben och en bra inställning hos killarna, ett bra GO i laget vilket ger oss en bra känsla, vi är redo.


Träningen var tuff, spelare slet och snackade bra. Storken höll igång bra men den som stack ut tycker jag var Emil "Bomben" Mattsson, dagens vinnarskalle! (Lite för mycket kanske när han framåt slutet av träningen fick nog och lämnade planen)

Undertecknad, Materialarn, kalla mig vad ni vill, gjorde en kort comeback i samband med 2-målsspel under träningen. Kondition kan behövas i framtiden.

Finns inte så mycket att säga om dagens träning, man vill ju inte att spionerna ska få alltför mycket information heller så detta blir en kort process, istället hoppas jag att de som är sjuka repar sig och är med på lördag.

På söndag spelas även B-lagets hemmapremiär emot Långhundra, kom och kolla nu när det vankas hemmamatch!

Återkommer med bilder och rapport från Lördagens match och sedan söndagens.

Träningsrapport 26:e April 2011.

Kvällens träning gav mig väldigt goda intryck av hur Rånäs IF har förändrats med tiden, lagkänslan har alltid funnits där men nu fick man den där känslan man alltid får av nya förändringar. Att ledarskapet och känslan var annorlunda från start var tydligt.

Träningen inleddes med att undertecknad presenterades som materialare tills vidare, det ska bli kul att kunna hjälpa till och att få vara en del av laget på närmare håll. Tanken är förstås att spela och träna inom en snar framtid men jag skyndar långsamt. Jag får jobba på kondisen på egen hand tills vidare vilket gått bra hittills.

Dessutom fanns det två provspelare på plats: Simon och Sebbe, två 94:or om jag inte är helt fel ute, är dålig på namn men dessa lär läggas på minnet när fler träningar gjorts.

Aldrin inledde med positiv kritik angående gårdagens match som spelades på Rånäs IP. Matchen slutade 3-4 till motståndarna. Man ledde med 2-0 men tappade enligt uppgift (Jag missade tyvärr matchen) ledningen och matchen som slutade i förlust. Aldrin var dock positiv och nöjd med mycket av hur spelet såg ut och sköttes, samtidigt tog han med saker som kan förbättras, klockrent sätt att visa på vad man kan jobba med för att förbättra det sämre samt att lyfta fram vad som var bra.

Aldrin påpekade "Storkens" uppåtgående formkurva genom att med handen visa en sned uppåtgående vinkel mot skyn. "Storken" hade en annan uppfattning och svarade:

-"Såhär ja!",

med armen sträckt rakt upp mot skyn. Varpå någon svarade:

-"Vad har du i huvudet egentligen?"

Träningen började med sedvanlig tvåvarvs-jogging runt planen, därefter parade man ihop sig 2 och 2 och övade passningar: på marken, i luften, nick, mottagning samt pass tillbaka. Såg koncentrerat och bra ut!

Därefter övade man presspel i en rektangel, i denna övning gällde det att hålla bollen inom laget samt att när coach skrek till:

-"Byt kant!",

så gällde det att kunna göra det på ett säkert sätt, antingen att hitta ytor genom att först bryta igenom själv när det blev för tight eller att slå en väl avvägd boll över till andra kanten. Det var blandad kvalité på bollarna, men oftast satt den där den skulle. Finaste fot för dagen måste nog ha varit Johan Karlsson eller Robin Storäng, ganska jämnt skägg där. Övningens delikatess stod Jocke Bergdahl för med en snygg klack som hade rätt adress, mer sådant!

Dagens slitvarg och ständigt imponerande inställning var helt klart Fredrik "Storken" Johansson, ett föredöme för hur det ska se ut på träning. Är bollen förlorad, ge allt för att få tillbaka lädret.

Dagens träning var relativt lugn men man fick en ganska bra bild av vilka som agerar pådrivare i detta lag, vilka som ryter till när det behövs och på vilket sätt man hanterar mindre bra saker: inget gnäll utan man kan påpeka saker och gå vidare.

Vi har en väldigt bra tränare i Aldrin som jag har känt sedan tidigare då jag hade honom som spanska-lärare. Han har en enorm passion för fotboll och har en filosofi som de flesta strävar efter. Om alla tar jobbet och sliter för laget som helhet så kan denna säsong bli riktigt kul att följa, i ett ungt och framåtsträvande Rånäs IF.

Blir inga bilder idag då kameran var urladdad, på torsdagens träning blir det förhoppningsvis lite bilder..

Stay tuned,

/Felix

Uppstart i takt med den kommande seriestarten

Gazzetta Del Rånäs har varit inaktiv efter en lång varga-vinter, Ola Junhager höll då i taktpinnen och gjorde det väl men nu är tanken att jag ska kliva in i bloggandets värld. Är inte säker på hur det ser ut på redaktionen men det kan nog bli så att jag och Ola varvar genom att blogga båda två, det visar sig.

Jag heter Felix Blom, är 20 år och bor i Rånäs. Jag har tidigare spelat i Rånäs IF ett bra tag sedan barnsben men valde att sluta när lusten och orken för att spela fotboll minskade. Den ork som jag inte hade då kan ha berott på de magsårs-relaterade-besvär som jag hade för några år sedan men det är lyckligtvis löst idag.

Jag ska försöka att följa laget så gott jag kan för att på så sätt få en objektiv syn (nåja) på hur laget kommer att gå igenom serien, vilka som sliter hårdast på träning, vem som får flest skott i skrevet, summa summarum: det essentiella.

Anledningarna till att jag valt att anmäla mitt intresse för att blogga är: pga att jag tror att det uppskattas (Jag har uppskattat det förgående bloggandet), det är ganska kul att skriva och reflektera kring saker som sker runt ett skönt gäng som Rånäs och sen ska det tilläggas att jag är sjukskriven och har väldigt mycket fritid, det är nackdelen med att vara sjukskriven men öppnar upp för nya möjligheter.

En ny säsong innebär nya förutsättningar och det har hänt en hel del sedan sist, oavsett om det nämnts så tänker jag rada upp sådant som hänt inför den nya säsongen som kommer att sätta prägel på Rånäs IF anno 2011:

Året är 2011 och ledarstaben består av tre tränare: Aldrin Cavalheiro som huvudtränare samt två assisterande i form av  Fernando Tello och Tony Karlsson.

Jag kommer att finnas på plats på Rånäs IP under tisdagens träning den 26/4 kl 18.30 - 20.00 för att snacka lite med Aldrin samt att få en uppfattning om hur laget tränar.

Jag tänkte inte bli långdragen med detta premiär-inlägg så jag väljer att runda av och hoppas att det kommer upp något läsvärt samt lite bilder inom kort när Rånäs trillar boll.

Over and out,

/Felix

RSS 2.0