Säsongen år 2011 är över.

Det känns som att tiden har gått fort, väldigt fort. Det var inte länge sedan vi stod och väntade på att få snöra på oss skorna inför första matchen för säsongen, och i detta nu ska jag runda av säsongen 2011, för att sedan blicka framåt och se nya de nya möjligheter och mål som befinner sig där ute.

Rånäs a-lag är grundfokus eftersom det är det laget som man har satsat fullt fokus på, punkt.
Laget har tack vare en väldigt bra sammanhållning lyckats hålla sig samman som en enhet när det har gått emot, vi har haft två torsk på raken, sen har vi lyckats knyta näven, ena oss och lärt oss att bli en lagmaskin som vinner fotbolls-matcher.

Det negativa är att vi har spelat för ojämnt och spelat oavgjort många gånger för mycket, matcher vi istället borde ha vunnit. Samtidigt så åker man på riktiga bottennapp i vissa matcher som vi sedan tar ikapp. Lösningen på det är jämnheten, att hålla väldigt bra intensitet på träning för att sedan se till att vila kroppen inför match.

Det negativa med denna säsong stavas b-laget. B-laget har inte haft tillräckligt med folk och inställningen till att spela b-lagsmatcher känns i vissa situationer som att vissa resonerar: -"Varför då?". Istället ska b-lagsmatchning ses som en perfekt lösning om man inte får speltid i a-laget, för att visa hur mycket man vill ha chansen på en högre nivå i framtiden. Man ska vilja spela i båda lagen, inget lag är mer Rånäs än det andra.

Träningen kan ibland kännas splittrad, det vi tränar på i a-laget känns inte alls påtagligt i b-laget. A-laget är en enhet som håller samman laget och jobbar med respektive lagdel som ett samspelande lokomotiv. Ska man sedan blicka över till b-laget så är det ofta ett splittrat lag som uppträder på scenen, man kämpas som svin i situationer där lagdelarna känns väldigt fladdriga och det ser från sidan ut som att man inte har fått reda på hur vi vill spela med lagdelarna, tätt och kompakt. Vår ideologi måste inpräntas i samtliga spelares skallar, alla ska veta hur vi vill och ska spela. Alla har sin roll i laget och det är dags att inse vilken som är "min".

Det som jag främst vill se till nästa säsong är hur båda lagen är konkurrenskraftiga och det ska vara ett krig för att behålla sin plats respektive ta en plats i a-laget, en strävan alla ska slita för varje träning och match.

Rånäs IF i div 6 östra slutade 3:a, man var väldigt nära att få en chans att kunna gå upp till division 5, tack vare en väldigt stark avslutande höst. Tyvärr räckte det inte hela vägen, men intentionerna och tendenserna från denna säsong är oerhört positiva och det tar vi med oss till nästa säsong.

Redaktionen har varit ganska bristfällig denna säsong och har kommit och gått lite då och då, vill gärna ha hjälp på alla möjliga sett av den som är intresserad av att bidra, det kan vara allt mellan att dela med dig av foton som du tagit på plats i samband med träning, match eller liknande relaterat till Rånäs IF och att hjälpa till att skriva.

Ett stort tack till våra ständigt trogna supporters, vad vore vi utan ert engagemang?
Samtidigt ett stort grattis till Sebastian Welknert som vann den interna skytteligan på 13 kassar, han kom 5:a i seriens samlade skytteliga.

Ett stort tack till alla inblandade i Rånäs IFs fina fotbollsår år 2011, nu är det upp till oss att göra en liknande resa kommande säsong, fast denna gång med ännu mer framgång.

Nu väntar förberedelser inför nästa säsong sen är vi inom kort igång igen, ännu hungrigare och klokare än tidigare, vi vill utvecklas och behåller ödmjukheten intakt. Allt vi gör, det gör vi tillsammans.

We will be back!


/Felix

Rånäs IF - IF Fram 4-1 (2-0)

En tidig match på Rånäs IP en söndagmorgon i början av September, låter på förhand kallt men sommaren ville säga adjö med ordentligt solsken nu när det väl vankades hemmamatch och det var således fina förutsättningar för fin fotboll, även om det förekom en viss mängd blåst.

IF Fram kom på besök med en lång resa i benen, det åländska laget kom till matchen med en förhoppning av att avsluta serien på ett snyggt sätt. De är ett väldigt ojämnt lag som blandar starka vinster med förluster i matcher som man på förhand borde kamma hem. Bortaspelet är nog en inspelande faktor, då man har större möjlighet att få ordinarie lag på plats när de är på hemmaplan.

Rånäs IF är också ett ganska ojämnt lag, men har en betydligt högre lägsta nivå. Man klarar av att kriga till sig poängen även om maskineriet hackar, då plockar man fram ett jävlar-anamma som räcker väldigt långt, det har vi sett.

Coach Fernando fick kasta om lite eftersom det var ordinarie folk som var borta. Kenny fick spela högerback och klarade av rollen med bravur i sin debut (?) på den positionen i Rånäs-tröjan. Kul med folk som är beredda att kliva in och göra jobbet för laget på en annorlunda position än vad man normalt är van vid.

Så till själva matchen när domaren väl blåser igång bataljen och kampen om att hänga kvar i toppen.
Matchen börjar jämnt, IF Fram får flytta upp laget i början och de får slå sina genomskärare samt långbollar men det blir inte farligt, alls. I målet står Robert "Kahn" Jansson och med hans pondus och aggressivitet så är skrämsel-faktorn maximal, många vill nog ha livet i behåll när de åker hem.

Rånäs spelar runt bollen som man ska och försöker spela på sitt grundspel först och främst, det tar en stund att komma in i det och sedan flyttar man fram laget. Man skapar inga jätteheta chanser förrän i slutet av första. Då får vi se den nya stjärn-duon kliva fram i form av Johan Holmberg & Christer Jansson. Inom loppet av några minuter har Rånäs skaffat sig en 2-0-ledning i slutet av den första halvleken. Johan Holmberg skickar in en boll som Christer sätter i nät. I andra läget är det en frispark långt utifrån som Holmberg, tack vare fin känsla, skickar in i straffområdet, en frispark som är väl slagen och Christer får precis lagom kontakt med sitt huvud för att kunna räkna det till hans chans och bollen letar sig in i målvaktens vänstra hörn, 2-0! Noterbart på fasta är att Christer är stark och kung i luften och gör lite som han vill, det blir farligt varje gång och han visar hur farlig han är genom att göra 2 mål på kort tid.

Halvtids-ledningen var sett över spelet helt rättvist, Rånäs var det bättre laget men man gör målen på fasta situationer och det visar att vi klarar av att hota motståndarna inom flera dimensioner av vårt spel. Spelmål är alltid roligare att göra, men mål som mål.

Cred till hörnläggarna som gör att det blir farligt i stort sett hela tiden.

I andra halvlek så vilar Christer och Holmberg vilket syns i inledningen av andra halvlek. Det är lite oorganiserat och bollen ges bort tämligen enkelt till IF Fram som vill komma tillbaka i matchen. Efter ett tag får man ordning på spelet och kan flytta fram. Den andra halvleken kom att utveckla sig väldigt bra för Rånäs IFs anfallsspel, med fart, fläkt och finess lyckas man gång på gång att ta sig till bra lägen för fler mål. Frilägen uppstår där det syns att vi saknar skärpa, sett över målchanserna så skulle vi nog haft 6-7 mål allt som allt.

Niklas Smårs skickar in ett väl avvägt inlägg från högerkanten som är perfekt till Kristoffer som bara har att möta med pannan och nicken går till vänster om målvakten, 3-0 och måltorkan för denne är över, skönt!

Christer byts senare in och får en bit in i halvleken ett friläge som avslutas snett på målvakten som styr ut returen som fiskas upp av Jimmy K som är till höger i straffområdet, Jimmy driver snett inåt med bollen, bestämmer sig och avslutar lika fint som säkert i det högra hörnet sett från hans perspektiv. 4-0 indikeras av matchtavlan.

Efter detta så går man ner sig och blir attför snälla och lojja, vilket leder till Fram's reducering till 4-1. Faktum är att Fram inte förtjänade ett enda mål i matchen, man hade inte jobbat till sig något tack vare Rånäs lagarbete matchen igenom, fram tills nu. Målet känns onödigt.

Matchen slutar till slut 4-1 och det finns mycket att säga rent positivt om matchen. Jocke Bergdahl var på spelhumör och det är tydligt hur viktigt det kan vara för laget som helhet, inte bara han förstås då alla behövs och kliver inte alla fram blir det ofta rena bottennapp till matcher.

Backlinjen såg solid ut och samarbetade väl med Robert i mål som är lika säker som vanligt. Ett extra plus till Johan K som är väldigt bra matchen igenom.

Mittfältet gör ett riktigt bra jobb, man stressar och jobbar tillbaka bollar från motståndarna med framgång och skapar framåt på ett bra sätt.

Anfallet ser vasst ut. Svårt att klaga och leta  fel efter en sådan här stark vinst men ett par bollar till i nät hade man förtjänat, lite skärpa till så hade vi vunnit med ännu mer, men det går inte riktigt att klaga när det ser så pass positivt ut.

Det mest positiva är att vårt försvar samt spel på mitten är väldigt bra. Mittlås och mittfält samarbetar och städar upp för varandra, man spelar uppoffrande för sin polare och det är precis det som är nyckeln till att Rånäs är så starka bakåt just nu.  Vi har en grundsäkerhet och ett spel som vi kan luta oss mot när det går knackigt eller när vi är i en prekär situation, med exempel på förra hemmamatchen mot LEIF då vi spelade med en man mindre i 35 minuter. Det är ett väldigt talande exempel eftersom vi klarar att hålla 2-1 på ett säkert sätt samtidigt som vi kontrar in 3-1 också. Denna grundsäkerhet ser vi än idag och det kommer att följa med oss in i nästa säsong, det tar vi med oss för den grund vi har börjat bygga upp ska vi bygga vidare på i framtiden.

RSS 2.0