Olinho speaks part II

Denna gång tänker jag ta upp några viktiga nyckelord som berör spelet, spelarna och atomsfären i Rånäs IF.

Det första nyckelordet är kris. Vad är kris? Ni som orkar slita Er från porrsurfandet, hade inte direkt Robin i åtanke – han klara ju inte, som ni vet, slita sig, kan ju allt googla på ordet eller göra som vi andra stofiler slå upp det i vanlig ordbok. Ni kommer då att finna den vanligaste förklaringen, en svår situation...eller som det stod i en äldre ordbok från Svenska Akademin..en brydsam situation.

Problemet är att kris är oftast ett psykologiskt fenomen...fan vad han är pretentiös och allvarlig idag då tänker ni. Att det är en, som bekant, finanskris i världen är ju något som bara sitter i var mans huvud...ja Robin man kan ha annat än porr i huvudet...har jag hört. Vi har ju knappast något världskrig eller någon annan större konflikt i världen bara några bilföretag där styrelsen köpt för många luder på konferenserna och kanske satsat fel...ja på bilmodeller pratar vi. Jag tycker det med kris är lite overkill ändå.

 ..det var en känd bilkrönikör i aftonbladet, boende i Norrtälje..har ostbod mm, Collin heter han, som sa att SAAB vände sig till fel kundgrupp, en för smal och ensidig sådan...mestadels sålde de till(när sålde Saab en bil senast...?) antingen bögar eller gråa, trista kontorsarbetande män med skinnlappar på kavajärmarna...jag kör SAAB och har fan med inga skinnlappar på kavajerna...ops!

..En klubb som i dagarna beskrivs som att de har kris i är ju Bajen (jag går åter ifrån kontraktet att inte skriva om gamla Söder bröders klubb).

Kan hålla med om att loosa emot AIK, i torsdag är lite av en...brydsam situation, blygt sagt...Bajen låg tidigare nästan, för några veckor sedan, sist..ja, de fiskluktande sjömännen från Örgryte ligger ju ohjälpligt sist..och alla skrek att det var kris i laget. De skulle sparas 20 millar, Ordförande stack lika snabbt som en avlöning samt att halva personalen fick foten i röven..då mitt i all sk kris tar de sju av nio poäng på tre matcher och släpper inte in ett mål...tills AIK-matchen häromdagen.

Nu hade ju AIK lite pengar kvar i sin kista, Hedman säljer ju knark åt klubben som en bilnasare, innan krisen då dvs. Knarkpengar som de slängde åt en av linjemännen (han sniffa ju linjen) plus att han blev lovad att få ligga sked med Obolo till helgen om han dömde bort Bajens riktiga mål med en offsidevinkning. Tack för kaffet!

 År 2001, senast Mats Olsson i Expressen skrek att det var kris i Bajen, gick klubben in med samma usla kassör och underskott i säsongen, sparkade ordförande, sa åt tränaren att de spelade som en påse nötter och för otekniskt, att han, Sören Cratz bads kolla om han betalat in A-kassan i tid för att efter säsongen kunde han ställa sig till arbetsmarknads förfogande. Sparkad mitt i säsongen! Kris var bara förnamnet...vad händer då?

Spelartruppen var inte bättre än Norrtälje anstaltens korpgäng med ett fyrtorn (Markstedt) och släpvagn (Hermansson) uppe på topp. Ingen av spelarna hade knappt sett en landslagssamling på vykort ens. De vinner serien och SM-guld för första gången på hundra år...och det lär inte hända igen på hundra år.

Den säsongen vann Bajen inte ett enda derby, närmast var 0-0 emot AIK på våren. Omgången innan, den 21 oktober när jag halvfull stormade in på planen och slet i bajenspelarnas brallor och tröjor (nej, jag har inga skinnlappar på kavajen) efter 3-2 segern emot Örgryte....de luktade fisk redan då mötte Bajen just AIK, det var då tänkt att guldet skulle säkras..bara ett gäng Solnatattare var i vägen.

Jag gick dit med Hampe i handen (han är tyvärr AIKare), då sju år som hade en ful AIK-halsduk runt halsen..folk på läktaren skoja och fråga om han verkligen var min son....bara Minne vet. När Andreas Andersson satte spiken i kistan och chippa in 5-2 målet, bakom den nu sparkade Lasse Eriksson, så var Hampus halvt strypt i den där jävla fula svartgula halsduken...senare på vägen hem från matchen i höjd vid Skyn, ni vet där det är som mörkast och kurvigast emellan Rånäs och Ekebyholm körde jag upp i skogen och spöa upp ungjäveln.
- Om jag säger bajen, bärs och jakade bjudar stamma ungen fram..slipper jag stryk då? .
- Ja svarade jag samt att du håller käften till morsan din! Väste jag samtidigt som jag lättade lite på halsduken...ville ju inte förlora barnbidraget.

Det jag vill få fram, förutom att barnaga fungerar, är att kris kan föda framgångar... Nu för tiden när Hampe och jag går på derbyn tillsammans så är man inte så kaxig längre..han börjar ju växa om en...men vi håller varandra fortfarande i hand.

Man behöver ju inte ha många högskolepoäng för att fatta de inte kommer vinna SM-guld som 2001 men ibland kan dock i vi-emot-dom-känsla göra underverk...

Kris skriks det även i Rånäs. Tabellen, som sagts tidigare, både suger och skriker...men jag tror problemet fortfarande bara sitter i pallet på er. Det är krismöten och diskussioner om vi ska spela 4-4-2 eller 4-5-1, det är bara sifferkombinationer, själv föredrar jag 1-3-2-1-4-7, numret till en tjej i Årsta jag dejta i höstas....om vi ändå är inne på suger...Nä, allt handlar bara om inställning.

Jag tycker att inställningen på träning oftast färgar av sig även senare på match, problemet är bara att när vi på slutet av träningen, efter en massa olika övningar äntligen ska spela två-mål, slutar ni engagera er. Det lallas runt istället för att matchlikt smälla på. Tvåmålen är ju höjdpunkten..tänk er själva att äntligen efter mycket tjat och gnat få komma till med kärringen och inte få smälla till på slutet...det blir ju bara skit! Det samma speglar av sedan på match (d v s när man träffar en annan pingla). Och ni som inte ens har benskydd på träningen...säger bara dålig inställning!

Detsamma gäller matchdagen. Det ska sprudla med musik i omklädningsrummet och i högtalaren, framför allt på hemmamatcherna. Stämningen måste vara lika hög som Torsten Flink.
Mitt förslag är att köra ”Just idag är jag stark” på inmarschen. Den ger ståpäls.

Som revisor i klubben kan jag skrämma er med följande saga istället med tanke på ordet kris.
Tänk att vakna med krigsrubriker i Norrtelje Tidningen:

KASSÖR RYMDE MED KLUBBKASSAN! Ni skulle kanske sätta kaffet i vrångstrupen och hicka upp morgongröten igen.

Man läser vidare i texten i tidningen att kassören Mattias Åkerlund, tydligen hade en fredagskväll fått tokspel på kärringen för att han inte fått sett klart på Så ska det låta, snott åt sig skrinet till Rånäskassan, snytit sig i gardinen där hemma och stuckit iväg ut i Roslagsnatten och tänkt åka så långt pengarna räckt.....nu var det bara en liten detalj!

Omsättningen på Rånäsekonomin var inte bättre än försäljningen på SAAB-bilar och att pengarna inte räckte längre än till Kebaben i Rimbo. Väl där hade han även varit tvungen att bjuda stamgänget med Bolan och Roger Carlzon i spetsen på en runda för att de inte skulle avslöja hans tillhåll. Dock lyckades han häva i sig ett gäng shots och en halv back öl och bli helpackad innan nota kom in.

Att Mattias sedan hade visat elefanten för en barnfamilj kanske man inte ska nämna så högt och att inte pengarna räckt till efterrätten, banansplit med chokladsås. Stärkt med två caprissosa i buken var han tvungen att diska för att få ihop till efterätten, för den skulle han bara ha...

Kvällen hade i alla fall slutat med att Benny Biltjyv med Rånästaxis stora buss varit tvungen, (barnfamiljen hade ringt) att komma för att hämta lilla chefen. Då hade han funnit Mattias, sluddrande liggande småhånglande med en tax under ett av ute-borden med en pizzaslize upp och ned vänd på magen och chokladsås runt munnen och elefanten hade lyckligt tittat fram i gylfen.

Senare gick det rykten på byn att Mattias suttit längst bak i bussen på vägen hem till Rånäs igen och med hög stämma sjungit Bajen-Kentas ”Just idag är jag stark—just idag mår jag bra –jag förs framåt av kraftiga vindar”!

Kul att man inte är ensam Hammarbyare i bland. Hasch och tinner, bajen vinner.

www.youtube.com/watch?v=mpCRj-pOR3o

Om detta hade varit sant, då vore det kris i klubben!

Ett annat skrämmande krissenario vore när några i klubben fick för sig att göra det som dessa fiskluktande Örgrytefans gjorde (tydligen hette alla Glenn..!)...utklädda i svarta huvor skrämma tränaren hemma i bostaden lite.

Nu var det bara det, att det inte finns några fans kvar i Rånäs sedan Dick Svanberg flyttat till Rimbo. Men det hejda inte en del spelare i Rånäströjor.

Några modiga killar bestämde sig alltså förra helgen för att göra en s k copy-cat av dessa fega lirare i från Götet. De kom överens om att klä ut sig i svarta kläder och huvor. För att inte name-droppa några spelare och för att de ska få vara anonyma så kan vi kalla dem för Fredrik (han var den långe), Robin (den fule), Jimmy (den onde), Johan (den gode) samt Joppe (den dumme). Den sistnämnde fick följa med bara för han var den som av någon konstig anledning skulle hitta till Kenta Fast nya bostad bäst.

Nu kom det sig inte bättre att det där med Joppe och huva inte riktigt synkade. Han hade helt enkelt bara dragit ner sin svarta mössa över sitt fula tryne. Resultatet blev att han syn försämrades med hundra procent och med hans usla vägbeskrivning missade de Rimbo och Kentas bostad med några mil för att istället hamna ute i Rö. Väl där storma de in i helt fel, så klart, hus. Bakband ett gäng oskyldiga människor och skrek
- ”Här får ni för att vi åkte på däng i våras emot er”.

När det upptäckte sitt stora misstag stod det och chippa efter luft som abborrar på torra land. Lösningen blev att de skulle sno åt sig tavlor och konst, för att de skulle se ut som ett rånförsök. Joppe, den dumme, det kanske inte behöver påpekas, tog dock bara med några teckningar från barnens sovrum i tron att det var värdefulla Picassoverk.
- Dom här kan man säkert sälja på plattan för ett par tusen spänn! Var hans stolta kommentar.

Nu när hissen gått ända upp i pallet för gängen ändra de kurs emot Rimbo och Kentas bonningshus...Denna gång ville de vara säkra på att de hamnat rätt och skickade fram Robin, den fule för att ringa på dörren först och ”checka leget” som Jimpa sa.

Än en gång var detta med maskeringen ett problem. Alla Robins svarta kläder hade legat i smutstvätten hemma och han hade varit tvungen att springa upp i sina föräldrars sovrum och rotat efter andra kläder som passade för ändamålet. I sin fars, vi kan kalla honom Sören för att inte blanda ihop denne person med någon i verkligheten, garderob bakom den uppblåsbara Barbaran hitta han en svart, lite oljig och välanvänd gummidräkt. Passa som handsken tänkte Robin!

Iklädd denna gummidräkt av latex med passande öppning i bak stega han fram till dörren. Nu var det ytterligare någon liten detalj som bör nämnas i sammanhanget. Av någon mystisk anledningen hade han hittat ett illaluktande gummikulband i pappans garderob som han halvvägs tryckt upp i pastejköket där bak i luckan. Radbanden dingla så fint och matchande där i bak.Vidare var det ju en medföljande röd boll till utrustningen som Robin stoppat in i glappkäften.

Efter två tydliga ringsignaler öppnades dörren av Kentas nya flamma. Med stora förvånade ögon ser hon fyra svartklädda killar, stå och småhoppa av upphetsning samt Robin i denna gummidräkt framför sig på farstukvisten. Robin var ju nervös stackarn men ville dock få fram sin åsikt om Rånäs spel och spelidé.

Med så tydlig men något stammande stämma trots gummibollen i oralöppningen försökte han få fram ”Jag vill gärna se mig själv på topp” en önskan Robin tjatat om på varje träning.....men som ni förstår, med bollen i munnen, var det ju inte vad som kom fram utan Kentas tant hörde i stället:
- Jaaag vill att dy serr näär jaaag tar på minn snopp!

Kentas tant stod först och betraktade Robin från topp till tå någon sekund..sedan tittade lite misstänkt på de övriga killarna som stod som fjån bakom för att sedan brista ut i ett stort jävla gapskratt.

För så roligt hade hon inte haft sedan hon såg Kenta naken för första gången.

Om detta hade varit i närheten av sanningen...då hade vi haft kris i klubben!

Ja just det...matchreferat skriker Ankan att jag ska syssla med. Nu var det ju så att eftersom Mattias hade rusat iväg med kassan förra helgen kunde inte respengar betalas ut samt att jag hade ett hångel på hemmaplan i lördags uteblev en visit av Olinho på senaste bortamatchen.

Någon referat lämnas inte mer än att det på ryktesvägen kom fram att det var en straff för mycket åt det ena hållet samt en straff för litet åt andra hållet.

Knäskadade Crico hade tydligen gjort en Per Gessle istället och åkt och fiskat dagen till ära samt att matchen hade slutade som för honom med bottennapp igen. Inget att orda om m a o.

Olinho (alla stora stjärnor talar om sig själva i tredje person. Olinho...Zlatan t ex) bemödades dock att bevittna b-lagsmatchen emot Rimbo istället en varm och solig måndagskväll på en åker uppe i Rånäs.

Lyckligtvis hade jag kvällssolen rakt in i ögonen nästa hela matchen och hade därmed nästan turen att slippa se skiten.

Men följande konstaterades i alla fall.

..att nästa nyckelord är Vänta och Hämta! Med den menar jag att nästan uteslutande alla spelare i klubben står och väntar på bollen. Om bollen är i luften står man som ett litet barn i en godisbutik och bara tittar och hoppas att i bästa fall dimper bollen ner hos mig....men motståndaren har en annan agenda...han Hämtar bollen.

..med hämta menar jag möta, hjälpa till när någon har bollen istället för vända arslet till och löpa åt andra hållet (!?)...jag lovar härmed att sälja min SAAB..ops okej det fungerar ju inte...belåna mitt hus med en halvmiljon och utfästa en belöning till den som lyckas fånga bollen mellan skinkorna i farten...det krävs inte bara en stor bakdel eventuellt en världdel till arsle för att lyckas utan även tur och skicklighet.
Men på stående fot lovar jag att de har de pengarna i cash, ovikta femhundringar.
Sluta för fan bara vänta på bollen och börja hämta den istället!

...att B-laget kämpade två hundra gånger mer än A-laget.

...att A-laget skulle få det svårt emot A-lagsgubbarna utanför systemet i Rimbo...dessa grabbar lämnar inget åt slumpen eller var det slatten?!

...att skrämselpropaganda ibland lönar sig i alla fall...Robin spelade på topp...!

...och att han lyckades med en snedträff få bollen med knapp styrfart över mållinjen.

...att B-laget spelade första halvlek väldigt cyniskt (ett annat nyckelord – googla det med) och som de bör fortsätta med...inte snyggt med effektivt.

...att sex man i Rånäs var på bollen inom en sekund i det flipperspel som varade innan 1-0 studsa in..

...att Hampelinho i slutsekunderna fick återigen göra en assist och leva upp till Junhagerklanens rykte. Han är dock piss på att dessa inte räknas i statistiken..Han har gjort woodo-dockor av webmastern!

...att det såg ut som Stryparn i Rimbo svalt en hel bollkasse..undra om det är därför han jobbar gratis på bilbingon för att få ihop till tio nya bollar...

...att trots bra spel i första och ledning med 1-0 så torska de med 2-4...

...att Olinho snart är frisk och kommer med all sannolikhet träna på tisdag...då smäller det!

...att de som inte fattar ironi ska först googla det och sedan aldrig läsa mina krönikor.

//Olinho

Ossian visar känslor efter utvisningen emot City

Ossian visar ilska efter en utvisning emot Uppsala City

Olinho Speaks

Efter mycket tjat och mer mutor har jag gått med på att göra ett lite debattinlägg i Gazzetten...fick några villkor att inte t.ex. nämna Bajen... en regel vilket jag redan i andra raden brutit emot....


Nu för tiden är det sällan skådat att det finns kvar klubbhjärtan i de större lagen som Chelsea, Man U, Arsenal och t.ex. Liverpool (the Big Four) och ja Bajen, man säger att man inte kan köpa ihop teamkänsla och jävlar anamma.  


Det var med andra ord en liten glädjetår i ögat som vi kunde se två av Rånäs största klubbhjärtan med fasta och valkiga händer tagit tag i coachtavlan och flagga längs med IP's bottre långsidan i senaste matchen emot Uppsala City.

Så mycket tid och som sagt hjärta som Tony Karlsson och Urban Thorell lagt på klubben har inte ens Robin Oscarsson lagt på att pilla sig på snoppen dvs. som ni vet en hel del.


Det är också på året 20 år som de ingick i det laget, ett klubbens bästa, som 1989 rusade igenom div. 6 nästan obesegrade samt gick till semifinal i Upplands Cupen, redan på den tiden var de veteraner i klubben. Två betongblock man inte gick förbi utan blåmärken..


I nästa alla bollsporter i allmänhet och i fotboll i synnerhet går det ut på att dölja sin spelidé för motståndare och ständigt försöka lura dem in olika situationer. Nu lyckades Rånäs redan i första minuten att fiska till sig ett inkastläge på anfallsplanen och ett av vårat farligaste vapen är just Tonys ("Holmberg", dagen till ära) enorma katapultinkast. Hans projektil leta sig snabb in till straffpunkten där Kindberg inrusade med en läcker vrist fick Rånäs i en ledning av en match på bra länge med sitt 1-0-mål..Cityspelarna stod som fågelholkar hela bunten "hur fan kunde den där lilla killen kasta såå jävla långt" tjata de på varandra... En minut hade gått och so far so good...tyvärr fanns det inga fler anfallsvapen att dölja..Rånäs hade liksom slängt ut alla triumfässen i första minuten..


Spelet i fortsättningen av halvleken var knappast lika bländande som Kenta Fast solbränna han visade upp på träningen i tisdags. Det var tydligen gott om fönsterbord på Rhodos . Uppsala city kvitterade i mitten av halvleken genom Dr Albans brorsa, efter att några i Rånäsförsvaret sprungit och titta mer på spelare än bollen...förståligt och ursäktligt om det varit ett kvinnligt brasilianskt beachvolleybollag..


I slutminuterna innan paus på hörninlägget lyckades Martin två meter från mål slå ett stort hål i luften att Greenpeace anmälde det som miljöförstöring...synd på ett bra läge...Domaren blåste för pausvila och undertecknad fick det hetsigt i kioskkön..


Spelet som fortsatte i andra var tyvärr sämre än i första så jag hade lite tid över att facebooka på mobilen utan att missa något väsentligt...jo, city skyffla in bollen efter sexton minuter, en misstänkt offsidesitutation som jag tror Dr Albans brorsa igen via en strumprullare fick förbi Dicken...Men nu började det däremot hända saker...när jag hade plågat mig igenom halva delen av halvleken så lyckades den halvblinda domaren hitta både en frispark och varning på Ossian, vad domaren inte hitta var det gula kortet utan höll upp ett vitt!!...nu hade ju Ossian ett gult sedan tidigare i matchen att Domaren fick leta vidare i byxfickan efter det röda...


...ett vanligt fenomen är faktiskt att lag som får en utvisade brukar spela upp sig och bli mer displinerade...och ta mig fan gjorde inte Rånäs det as well...redan några minuter senare var Hallin igenom och ren som min senaste kokainblandning...runda målvakten, toucha sållet och slängde sig ner som den ryska horan jag plocka upp senast jag var i S:t Petersburg....fast billigare..frispark och frilägesutvisning...Dr Albans brorsa drog på sig sållets tröja och ställde sig emellan de vita stolparna..bra läge för Jimmy Karlsson att a la Louay Lolo Chanko (allsvenskan bästa frisparksskytt) lägga in den i krysset....nu hamna dock bollen uppe i rymden och fastna på ISS-sateliten att de kommer ge Fugelsang övertid nästa gång han får chansen att åka upp igen.


Det bästa som hände var när Zebbe satte sina framdobbar i pannbenet på en stackars cityspelare att det hördes upp till Rånäsaffären. Klåck! Lät det!


Tyvärr slutade matchen med 1-2 förlust och när jag kunde slita mig från Facebook så konstatera jag följande..


...Rånäs spel sjönk som bowlingklot  i Långsjön när Crico var tvungen att kliva av p g a att han kände efter för mycket i knäet :-)


...att Joppe gjorde ett piggt inhopp i andra och fick ett friläge nästa direkt men avslutet utanför var lika uselt som han frisyr...


...att den snabbaste ruschen i matchen gjorde Ubbe när han i slutminuterna sprang efter bollen som flugit över vägen...om spelarna bara haft hälften av samma fart...


...att Jocke fick vid ett totalt kliniskt rent friläge..istället för målchans fick en frispark med! sig längre ner i banan...


...att som Tony Karlsson sa att det dock var ett fall framåt (kan bero på att hans mage tynger honom åt det hållet)


...att Urban och Tony skulle ta med tabellen hem...för den sög..något deras kärringar inte gjort på länge...


...att Olinho saknas och att Olinho saknar Er..

//Olinho


Breaking news!

Enligt hemliga källor så kommer man att kunna skåda flertalet årsdebuter ikväll på IP. Om detta stämmer eller inte återstår att se.

Vi har kommer att ha en spion på plats i duschen!


/Redaktionen


RSS 2.0